De Euribor rente is negatief!

Terug naar overzicht
De Euribor rente is negatief!

De Euribor rente is negatief!

04 Januari 2016

Euribor, de basis van je rentekosten

Je kent het Euribor (Euro Interbank Offered Rate) begrip: dat is het tarief waartegen de banken elkaar willen lenen. En die “interbancaire” kosten gebruiken de banken als basis voor financieringen aan jouw onderneming als je een variabele rente hebt afgesproken.

Er zijn diverse Euribor tarieven, de meest gebruikte voor het MKB zijn de Euribor tarieven voor 1 maand of voor 3 maanden. De Euribor tarieven van de banken worden regelmatig gepubliceerd in dagbladen en op de website van bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (www.dnb.nl) vind je alle informatie over deze tarieven, ook historisch.

De berekening van jouw variabele rente

De banken gaan dus uit van 1 maands of 3 maands Euribor als basis van jouw rentekosten. Daar komt dan een “bankentoeslag” op (dan heet het tarief opeens ABN AMRO Euribor Tarief of RABO Euribor tarief of ING Euribor Tarief etc.) en dan gaat het echte werk beginnen: je betaalt een risico-opslag, soms een liquiditeitsopslag, een extra opslag ... 

Uiteindelijk heb je dan je rentetarief voor je rekening-courant faciliteit of voor je lening “met een variabele rente”. Over die opslagen schrijf ik in een volgende blog graag wat meer. Voor nu even terug naar de basis, het Euribor tarief.

Het Euribor tarief is negatief!

Het Euribor tarief is negatief, de laatste wijziging van de banken is op 1 januari 2016 ingegaan. Euribor 1 maands is circa 0,2 % negatief en Euribor 3 maands is circa 0,13 % negatief.

De negatieve Euribor rente bestaat al sinds april 2015, dus nog even en we praten over een jaar van negatieve Euribor rente. De technische achtergrond van deze unieke negatieve Euribor rente is interessant genoeg om daar in de toekomst verdere informatie over te geven. Blijf ons daarom volgen.

De banken moeten de negatieve rente doorgeven aan het MKB

Even een kort rekenvoorbeeld: stel je hebt met je bank afgesproken dat je Euribor 1 maands betaalt met totale opslagen van 2 % als rente voor je rekening-courant krediet. Dat resulteert dan in een rentetarief van -0,2 % + 2 % = 1,8 %. 
Het voordeel van de negatieve Euribor rente moet worden doorberekend in het variabele rentetarief dat ondernemers aan de banken betalen. Dat is toch redelijk?

Maar gebeurt dat ook? Het antwoord is NEE.

Oproep aan alle ondernemers 

Laat ons alsjeblieft weten of jouw bank het rentevoordeel wel of niet aan jou doorgeeft. Dat kan door hier contact met ons op te nemen of e-mail naar info@bespaaropjebank.nl 

Beste groet,
Peter Albrecht - Bespaar op je bank!